понеделник, 8 февруари 2016 г.
Общи съвети за съхранение и направа на чай
Общи съвети за съхранение и направа на чай
Билки и чай се съхраняват на тъмно в хартиени пликове и текстилни торби, за да могат сушените билки или чай да "дишат".
Ако например приготвяте лечебния си чай сутрин, можете да го долеете със студена вода или 7-8 бучки лед, за да го охладите бързо. След което го налейте в бутилка и го изпийте до към 20 ч вечерта. Не го съхранявайте за следващия ден.
В стъклен буркан чай може да се съхранява за по-кратък период.
При приготвянето не е желателно да се използват метални съдове, тъй като те окисляват билковия чай, намаляват ефективността му и променят цвета. Най-добре е да се използват порцеланови и стъклени чайници с порцеланови и стъклени цедки.
* Ако не е указано специално съотношение се взема 1 тегловна част от оситнените билки или чай и 400 части вода, тоест 1 супена лъжица билки или чай на 250 мл вряла вода. 1 чаена лъжичка билки или чай на 125 мл вода.
* Лечебен билков чай се пие приятно топъл или със стайна температура, а не горещ. Това правило важи и в случаите на настинка, когато чаят се пие приятно топъл.
* Всеки чай има трайност до 14 часа, през летните дни дори 8 часа. След този период в него започват процеси на гниене, ароматът му се променя и в никакъв случай не трябва да се пие, тъй като може да предизвика хранително разстройство.
* Приготвяне на зелен чай - 1/2 чаена лъжичка зелен чай се запарва със 200 мл вода 70-80°С за 3-5 мин., плътно похлупен.
* Приготвяне на черен чай - 1/2 чаена лъжичка черен чай се запарва със 200 мл вода 90-100°С за 5-8 мин., плътно похлупен.
* Последната, но не и по-важност предпоставка за вкусен и ароматен чай са съдовете, в които той се вари и сервира. Чайникът или каната, в която приготвяте топлата напитка трябва да се използва само и единствено за чай, за да не се смесват други вкусове и аромати в него. Стъклените, метални и порцеланови чаши за сервиране са подходящи за бели и зелени чайове, а глинените за оолонг.
И запомнете, че готовият ароматен чай се поднася със захар или мед и лимон, но задължително те са в отделни чинийки...
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар