сряда, 10 февруари 2016 г.

Чайове при заболявания на устната кухина и при неприятен дъх в устата



1. При възпаление на лигавицата на устната кухина и венците:
    Равни части от следните билки:
- корени от черен оман
- цвят от невен
- цвят от лайка

Начин на употреба: Една супена лъжица смес се залива със 100 см³ вряща вода. Оставя се да изстине. Използва се за неколкократно изплакване на устната кухина чрез жабуркане.


2. При възпаление на устната лигавица и венците и при фарингит:
    Следните билки в съотношение за 100 грама продукт:
- 20 грама листа от подбел            
- 10 грама плодове от резене
- 10 грама листа от мента
- 10 грама цвят от лайка
 - 15 грама листа от градински чай
- 20 грама стръкове от камшик
- 15 грама корени от ружа

Начин на употреба: Една супена лъжица смес се запарва в 250 см³ вода за 30 мин. Със запарката се прави гаргара 3–4 пъти дневно.


3. При неприятен дъх в устата вследствие нервно напрежение, стомашно-чревни смущения, развалени зъби и други:
- плодове от анасон 30,0
- листа от розмарин 20,0
- листа от мента       20,0
- стръкове от пелин 10,0

Начин на употреба: Три супени лъжици смес се вари 3 мин с 600 см³ вода. След като изстине, чаят се изпива на три пъти за един ден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар