сряда, 10 февруари 2016 г.

Чайове при заболявания на стомаха - рецепти



1. Прилага се при киселини в стомаха:
    Използват се равни части от следните съставки:
- цвят от липа
- семе от лен
- корени от сладник
- коренища от акорус
- листа от мента
- плодове от резене

Начин на употреба: Една супена лъжица смес се запарва. с 250 мл вода. За един ден се изпиват 2–3 чаши чай.

2. Прилага се при гастрит:
- корени от дилянка 5,0
- стръкове от синя тинтява         5,0
- коренище от акорус         5,0
- листа от блатен трилистник 10,0
- стръкове от червен кантарион 10,0
- плодове от ким         10,0
- плодове от анасон 10,0
- плодове от резене 10,0
- цвят от лайка         10,0
- листа от мента         15,0
- стръкове от бял равнец 20,0

Начин на употреба: Една пълна супена лъжица смес се залива с 250 мл вряща вода. След като престои 10 мин в добре затворен съд, чаят се изпива наведнъж топъл, без захар около 30 мин преди обяд.

3. Прилага се при гастрит, язвена болест:
- цвят от лайка 15,0
- листа от къпина         10,0
- стръкове от камшик           5,0
- плодове от резене 10,0
- стръкове от червен кантарион 10,0
- стръкове от жълт кантарион 10,0
- листа от мента         10,0
- корени и стръкове от глухарче 15,0
- стръкове от бял равнец 15,0

Начин на употреба: Една супена лъжица смес се запарва с 250 мл вода за 15 минути. Чаят се пие топъл 3 пъти дневно преди хранене.

4. Профилактичен чай при язва на стомаха и дванадесетопръстника - прилага се за предпазване от появяване на язва на стомаха и дванадесетопръстника и като помощно средство при лечение на язва:
- стръкове от великденче           10,0
- стръкове от чубрица                   20,0
- стръкове от дяволска уста          20,0
- стръкове от жълт кантарион   40,0
- корени от дилянка                   10,0
- листа от къпина                           30,0
- листа от широколист жиловлек 40,0
- плодове от шипки                   40,0

Начин на употреба: Една супена лъжица смес се вари 3 мин в 200 мл вода. Чаят се изпива след изстиване. Дневна доза 4 чая.

5. Прилага се при язвена болест:
- коренища от очиболец 15,0
- корени от ружа                 15,0
- корени от черен оман          15,0
- листа от маточина         15.0
- връхчета от бор                  15,0
- стръкове от пелин          15,0
- стръкове от жълт кантарион  15,0

Начин на употреба: Една супена лъжица смес се запарва в 250 мл вода за 10 мин. Изпива се по 1 чаша чай преди хранене.

6. Прилага се при язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника:
- корени от ружа                          20,0
- корени от сладник                  20,0
- корени от черен оман          20,0
- стръкове от змийско мляко  10,0

Начин на употреба: Прави се отвара от 1 супена лъжица смес с 250 мл вода. Изпиват се 2–3 чаши дневно.

7. Прилага се при язвена болест, придружена от колит:
- цвят от лайка                          40,0
- стръкове от червен кантарион  20,0
- плодово от ким                          20,0
- листа от сена                          10,0
- кори от зърнастец          10,0

Начин на употреба: Две чаени лъжички смес се запарва с 250 мл вряща вода. След 15 мин чаят се прецежда и се изпива вечер преди сън.

8. Прилага се при гадене и повръщане при стомашни заболявания:
- плодове от копър               15,0
- стръкове от червен кантарион  5,0
- цвят от лайка                       15,0
- плодове от кориандър       10,0
- листа от маточина                 5,0
- листа от мента                       15,0
- плодове от резене               15,0
- кори от зърнастец               10,0
- стръкове от бял равнец       10,0

Начин на употреба: Една супена лъжица смес се запарва с 250 мл вряща вода. След 1 час чаят се прецежда и се пие неподсладен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар