сряда, 10 февруари 2016 г.
Чайове при заболявания на стомаха - рецепти
1. Прилага се при киселини в стомаха:
Използват се равни части от следните съставки:
- цвят от липа
- семе от лен
- корени от сладник
- коренища от акорус
- листа от мента
- плодове от резене
Начин на употреба: Една супена лъжица смес се запарва. с 250 мл вода. За един ден се изпиват 2–3 чаши чай.
2. Прилага се при гастрит:
- корени от дилянка 5,0
- стръкове от синя тинтява 5,0
- коренище от акорус 5,0
- листа от блатен трилистник 10,0
- стръкове от червен кантарион 10,0
- плодове от ким 10,0
- плодове от анасон 10,0
- плодове от резене 10,0
- цвят от лайка 10,0
- листа от мента 15,0
- стръкове от бял равнец 20,0
Начин на употреба: Една пълна супена лъжица смес се залива с 250 мл вряща вода. След като престои 10 мин в добре затворен съд, чаят се изпива наведнъж топъл, без захар около 30 мин преди обяд.
3. Прилага се при гастрит, язвена болест:
- цвят от лайка 15,0
- листа от къпина 10,0
- стръкове от камшик 5,0
- плодове от резене 10,0
- стръкове от червен кантарион 10,0
- стръкове от жълт кантарион 10,0
- листа от мента 10,0
- корени и стръкове от глухарче 15,0
- стръкове от бял равнец 15,0
Начин на употреба: Една супена лъжица смес се запарва с 250 мл вода за 15 минути. Чаят се пие топъл 3 пъти дневно преди хранене.
4. Профилактичен чай при язва на стомаха и дванадесетопръстника - прилага се за предпазване от появяване на язва на стомаха и дванадесетопръстника и като помощно средство при лечение на язва:
- стръкове от великденче 10,0
- стръкове от чубрица 20,0
- стръкове от дяволска уста 20,0
- стръкове от жълт кантарион 40,0
- корени от дилянка 10,0
- листа от къпина 30,0
- листа от широколист жиловлек 40,0
- плодове от шипки 40,0
Начин на употреба: Една супена лъжица смес се вари 3 мин в 200 мл вода. Чаят се изпива след изстиване. Дневна доза 4 чая.
5. Прилага се при язвена болест:
- коренища от очиболец 15,0
- корени от ружа 15,0
- корени от черен оман 15,0
- листа от маточина 15.0
- връхчета от бор 15,0
- стръкове от пелин 15,0
- стръкове от жълт кантарион 15,0
Начин на употреба: Една супена лъжица смес се запарва в 250 мл вода за 10 мин. Изпива се по 1 чаша чай преди хранене.
6. Прилага се при язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника:
- корени от ружа 20,0
- корени от сладник 20,0
- корени от черен оман 20,0
- стръкове от змийско мляко 10,0
Начин на употреба: Прави се отвара от 1 супена лъжица смес с 250 мл вода. Изпиват се 2–3 чаши дневно.
7. Прилага се при язвена болест, придружена от колит:
- цвят от лайка 40,0
- стръкове от червен кантарион 20,0
- плодово от ким 20,0
- листа от сена 10,0
- кори от зърнастец 10,0
Начин на употреба: Две чаени лъжички смес се запарва с 250 мл вряща вода. След 15 мин чаят се прецежда и се изпива вечер преди сън.
8. Прилага се при гадене и повръщане при стомашни заболявания:
- плодове от копър 15,0
- стръкове от червен кантарион 5,0
- цвят от лайка 15,0
- плодове от кориандър 10,0
- листа от маточина 5,0
- листа от мента 15,0
- плодове от резене 15,0
- кори от зърнастец 10,0
- стръкове от бял равнец 10,0
Начин на употреба: Една супена лъжица смес се запарва с 250 мл вряща вода. След 1 час чаят се прецежда и се пие неподсладен.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар